Élelmiszereink C-vitamin tartalma

Avatar Dr. Lenkei Channel | 2020.02.27. 6401 Megtekintés 56 Tetszik 4.8 - 82 értékelés

6401 Megtekintés 4.8 - 82 értékelés Értékelje!

A filmek Dr. Lenkei Gábor szellemi tulajdonát képezik. Jogvédelem alatt állnak. Letöltésük, másolásuk nem engedélyezett. Az engedély nélküli letöltés, másolás esetén jogi lépéseket teszünk.


Élelmiszereink C-vitamin tartalma

A közvélekedés szerint a gyümölcs- és zöldségféleségek fogyasztása elegendő mennyiségben biztosít számunkra C-vitamint.

A kisfilm két tényt vet egybe.

  1. Mennyi C-vitaminra van szükségünk?
  2. Milyen mennyiségű gyümölcsöt vagy zöldséget kell megennünk a mindennapi alapvető C-vitamin-szükségletünk biztosításához?


Hozzászólások

Összes hozzászólás száma: 8

  1. Peter

    2020.10.15. at 11:28

    Tisztelt doktor úr, nagy érdeklődéssel néztem a videóit, Remélem helyet kaphat az Ön oldalán udvarias kétség is. Talán hasznos lehet, ha kultúrált formában az is megjelenik. Első kérdésem az, hogy hol található tudományos értekezés arról, hogy a napi ajánlott C vitamin adag testsúly kilogrammonként értendő? A Harvard egyetem idevonatkozó weboldalán (https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-c/) a megadott adag napi 95mg. Napi 2g az egészségügyi határérték. Ezen kívül nem szerepel a videoban, hogy pl 100g feketeribizliben 180mg C vitamin található. De akár egy banánban is van 16 mg C vitamin. Kétségtelenül fontosak a vitaminok, azonban, ha a minimálisan elvárt vitaminszükségletet a 20*-ára emeljük, akkor természetesen a bevitt tápanyagnak is a 20*-osa lesz elegendő, ami nyilvánvalóan nem kivitelezhető. Szíves válaszát várva: Péter

Vélemény?