Élelmiszereink C-vitamin tartalma

Avatar Dr. Lenkei Channel | 2020.02.27. 7773 Megtekintés 61 Tetszik

7773 Megtekintés

A filmek Dr. Lenkei Gábor szellemi tulajdonát képezik. Jogvédelem alatt állnak. Letöltésük, másolásuk nem engedélyezett. Az engedély nélküli letöltés, másolás esetén jogi lépéseket teszünk.


Élelmiszereink C-vitamin tartalma

A közvélekedés szerint a gyümölcs- és zöldségféleségek fogyasztása elegendő mennyiségben biztosít számunkra C-vitamint.

A kisfilm két tényt vet egybe.

 1. Mennyi C-vitaminra van szükségünk?
 2. Milyen mennyiségű gyümölcsöt vagy zöldséget kell megennünk a mindennapi alapvető C-vitamin-szükségletünk biztosításához?


Hozzászólások

Összes hozzászólás száma: 11

 1. Peter

  2020.10.15. at 11:28

  Tisztelt doktor úr, nagy érdeklődéssel néztem a videóit, Remélem helyet kaphat az Ön oldalán udvarias kétség is. Talán hasznos lehet, ha kultúrált formában az is megjelenik. Első kérdésem az, hogy hol található tudományos értekezés arról, hogy a napi ajánlott C vitamin adag testsúly kilogrammonként értendő? A Harvard egyetem idevonatkozó weboldalán (https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-c/) a megadott adag napi 95mg. Napi 2g az egészségügyi határérték. Ezen kívül nem szerepel a videoban, hogy pl 100g feketeribizliben 180mg C vitamin található. De akár egy banánban is van 16 mg C vitamin. Kétségtelenül fontosak a vitaminok, azonban, ha a minimálisan elvárt vitaminszükségletet a 20*-ára emeljük, akkor természetesen a bevitt tápanyagnak is a 20*-osa lesz elegendő, ami nyilvánvalóan nem kivitelezhető. Szíves válaszát várva: Péter

 2. Diana

  2021.03.10. at 16:07

  Üdvözlöm Dr. Lenkei úr!

  Én már nemrég írtam Önnek és nagyon köszönöm gyors válaszát. És mivel nagyon tiszteletben tartom véleményét a vitaminokat illetően, szeretném tudni mit szól egy ilyen állításhoz: “Varga Gábor hatóanyag-kutató a Vitalitás c. műsor vendégeként beszél a nagy dózisban szedett izolált c-vitamin káros hatásairól……” Azt állítja ebben az interjúban, hogy a Nobel-díjat adományozó intézet – Szent Karolina Institut 30 000 embert vizsgált meg, akiknél a szürke hájog kialakulását segítette elő a C vitamin nagy fokú adagolása. Doktor úr, számomra ez olyan hihetetlen ténynek bizonyul, de kérem ne haragudjon, hogy a véleményét kérem ezzel kapcsolatban. Szeretném ha ezt valamilyen módon megmagyarázná kérem, hogy ez az állítás alaptalan. Nekem bizonyítékra van szükségem. Hogyan jutottak ilyen eredményhez?! Hálás köszönet!

  Diana

  • Dr. Lenkei Gábor

   2021.03.10. at 21:47

   Kedves Diana,
   Ha feltesz saját magának kérdéseket, akkor meg fogja kapni a keresett választ is.
   1.) Milyen végzettséggel bír az említett ember?
   2.) Ki, vagy milyen iskola ruházta fel őt a hatóanyag-kutató címmel? Esetleg ő saját magát?
   3.) Az illető bemutatta-e az adásban a riasztó állítását alátámasztó tudományos közleményt? Mert hogy ez ilyesféle állítás közzététele esetén kötelező elvárás a tudományos életben.
   4.) Ki ez az ember valójában?
   5.) Mivel kereskedik?
   6.) Megnevezte-e a pontos adagot? Mi az, hogy “nagy adag”?
   7.) Miért támadja szinte minden megszólalásában vadul a vitaminokat?
   Ha megtalálja ezekre a válaszokat, akkor azt is fogja tudni, hogy megalapozott-e az állítása.
   Annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban megtalálja a keresett választ, megkérheti az illetőt, hogy bocsássa az Ön rendelkezésére azt a tudományos közleményt, amelyre a kijelentését alapozta.
   Ha ezt nem tudja megtenni, akkor a többi kérdéssel már nem is kell foglalkoznia.
   Üdvözlettel:
   Dr. Lenkei Gábor

 3. Diana

  2021.03.10. at 23:25

  Kedves Lenkei Dr. úr!

  Köszönöm gyors válaszát! Számomra kielégítő és valóban elgondolkodtató kérdések alapján megadottak. Köszönöm azt is, hogy Ön az illetővel ellentétben igyekszik mindent bizonyítékokkal alátámasztani amit mond.

  Diana (Szlovákia)

Vélemény?