Táplálkozás

Ennek a videócsatornának ez lesz az egyik legterjedelmesebb oldala.
Nagyon sok értékes mondanivalóm van az Ön számára.

Fiatal orvosként kezdtem érdeklődni a táplálkozás témája iránt, valamikor a múlt század kilencvenes éveinek elején, nagyjából harminc évvel ezelőtt.

Megismertem nagyon sokféle étrendet. Tisztességgel tanulmányoztam őket.

Jó néhányról azt gondoltam, hogy olyan mértékben mondanak ellent az emberi test működését szabályozó természeti törvényszerűségeknek, és emiatt olyan mértékben ésszerűtlenek, hogy még kipróbálni sem szabad őket.

Más étrendek szerencsére bőven tartalmaztak józan elemeket, így több ilyennel kapcsolatban döntöttem úgy, hogy kipróbálom őket saját magamon, hogy lássam, milyen hatást váltanak ki.

Minden olyan étrendet, amit kipróbáltam, tisztességgel csináltam, hűen követtem az adott étrend előírásait, ráadásul hosszabb időn, többnyire éveken át.

Csak kellő mennyiségű személyes tapasztalat megszerzését követően alkottam róluk összefoglaló véleményt.

Mutatok néhány ismertebbet az általam mélyrehatóan tanulmányozott és hosszabb időn át alaposan kipróbált étrendek közül.

  • Testkontroll
  • Vegetáriánus étkezés
  • Atkins-diéta
  • Paleolit táplálkozás
  • Golyóálló diéta
  • És a többi

 

Mindegyikük tartalmazott józan, hasznos elemeket mind az elméletét, mind a gyakorlatát illetően. Mindegyikből nyertem, mindegyikből tanultam valamit.

Arra jöttem rá, hogy minden étrend beleszorul valamilyen címke csapdájába.
Én ketózok, én paleózok, én vega vagyok…
Ezek azért csapdák, mert a józan ész használata helyett címkék iránti elkötelezettséget alakítanak ki, és ezzel falakat emelnek.

Ennek következtében az étrendek többsége többé-kevésbé múló divattá válik.

Arra jöttem rá, hogy hiányzik egy olyan étrend, amely egybefogná a józan alapelveket, és nem ragasztana magára semmiféle címkét.

Az igazán jó étrend ugyanis

  • egyfelől biztosítja a test működését szabályozó természeti törvényszerűségek ismeretét és okos alkalmazását,
  • másfelől pedig kizárólag a józan ész által diktált nagyon egyszerű, bárki által könnyen megérthető iránymutatásokat fogalmaz meg, és csak ilyen szabályokat állít fel.

 

Mivel a test működését szabályozó természeti törvényszerűségek ismerete és alkalmazása is pusztán a józan ész alkalmazásának tekinthető, az egészet el lehet nevezni így.

Józan észen alapuló táplálkozás

Lehet, hogy ez lesz az első olyan étrend – a józan észen alapuló táplálkozás –, amelyet néven nevezünk ugyan, de mégsem ragasztunk rá semmiféle mesterkélt címkét.

Megígérem, igyekszem, hogy minél előbb át tudjam adni Önnek mindazokat az ismereteket, amiket három évtizednyi tanulást és próbálkozást követően is józannak és működőképesnek találtam, és amelyekről úgy vélem, hogy örökérvényűek, nem csupán aktuális divatok.

Videók hamarosan…


Legyen naprakész!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön minden új feltöltött videóról.

Megismertem és megértettem az Adatkezelési tájékoztatót. Hozzájárulok, hogy itt megadott elérhetőségeimre marketing célú üzeneteket, anyagokat, direkt marketing megkereséseket, ajánlatokat, újdonságokat, híreket küldjenek.*